Skip to content

Procés constructiu d’una casa amb estructura de fusta

La fusta com a element estructural està cada cop més present al nostre mercat, si bé encara en petit format, però poc a poc creix el número de projectes arquitectònics que aposten per aquest sistema constructiu tradicional i, alhora, tant innovador.

El nostre despatx, Vinclament, no es queda enrere, i fa temps que estudiem aquesta tècnica per oferir als nostres clients el millor assessorament possible alhora d’escollir un sistema i realitzar una eficient direcció d’execució de l’obra.

En aquest cas, us presentem un vídeo on es pot veure el procés constructiu d’una casa unifamiliar actualment en construcció en un entorn privilegiat, a la serra de Collserola, a les afores de Barcelona, dominant les vistes del Vallés Occidental.

casa amb estructura de fusta

La parcel·la es troba a una cota inferior que la cota del carrer, dotant-la de molta privacitat, en un terreny amb una certa pendent i rodejada d’arbres centenaris i vegetació. El projecte preveu una planta baixa i una planta pis, amb un sistema de plataformes, passeres i rampes que salven el desnivell entre el carrer i l’entrada principal de l’habitatge, i el signa el reconegut despatx Arquitectura-G, guanyador de l’última edició del prestigiós premi Mies Van Der Rohe, a la categoria emergent.

L’estructura integra és de fusta,  amb el sistema Cross Laminated Timber (CLT, sigles en anglès que volen dir fusta contralaminada), amb panells verticals i horitzontals elaborats amb taulons de fusta encolades per capes i creuades entre si. El gruix i el número de les capes ve donat segons les necessitats estructurals que cada element ha de garantir. Aquests panells es mecanitzen al taller, i s’adapten a totes les casuístiques que es poden donar a cada projecte, aconseguint un sistema totalment personalitzat.

Entre els diferents avantatges que aquest sistema ofereix, en destaquem la ràpida i efectiva posada en obra que aquest sistema permet ja que els panells arriben totalment preparats per al seu muntatge, amb l’escurçament dels terminis d’execució que això comporta. D’altra banda, el confort i les característiques acústiques i tèrmiques són altres factors a tenir en compte. Per últim, aquest sistema permet una gran versatilitat en el nivell d’acabat, ja que es pot revestir o deixar vist.